IJdelheid en verlossing

Alles is ijdelheid. Ik hoor de Bijbelspreuk deze decemberdagen als nieuw. Een mens hoeft niet in God te geloven om te zien hoe waar het is. Iedereen wil zich laten gelden. Iedereen wil schijnen. Iedereen wil het net even beter weten en verkondigen dan de vorige spreker. Maar ik beschuldig niemand, tis gewoon het programma van de ijdelheid dat afgespleten geesten nu eenmaal als output te accepteren hebben. Dit bedoelt de Bijbel natuurlijk ook: zolang het van God afgescheiden individu de scepter zwaait binnen een lichaamgeestorganisme is er sprake van ijdelheid en dient de bijkomende hel eenvoudig geaccepteerd dan wel verdiept te worden. Als de hel groot genoeg is kan er, als door genade, transcendentie beseft worden. ¨Eureka, ik ben verlicht!¨ En zo zijn we weer aanbeland in de ijdelheid. We kunnen er niets aan doen. Zo zijn we gebouwd.

Het bouwsel dat ik bewoon is geboren binnen Rooms-katholieke invloedssfeer. Ik leerde van mijn ouders over God en over Jezus, waarvan de laatste mij meer aansprak, omdat ik hem verstond. De Rooms-katholieken vond ik leuk omdat ze het hoogste aanbaden en daarbij geen zonde schuwden. Het Rijke Roomse Leven werd dat genoemd. De Protestanten die ik in mijn jeugd kende dachten altijd maar benauwd aan de hel van vergelding, in mijn club maakten we de hel zelf. We waren zelf verantwoordelijk en onze God was er een van vergeving, dus niets hield ons tegen de ijdelheid ongebreideld aan het werk te zetten. En terecht, want het programma van het lichaamgeestorganisme stuurt louter bij door eigen innerlijke overtuiging na een hoop sores, aanvaardt discipline alleen maar als er echt niet meer onder uit te komen is. En noemt het dan geen discipline, maar genade.

Religie, spiritualiteit, metafysica, of welk woord men maar wil geven aan de leer van het Onzegbare, het heeft me altijd meer dan iets anders geïnteresseerd. Dit is nog altijd zo, maar dagelijkse praat vind ik toch meestal goddelijker dan diepzinnige overwegingen die de spijker op de kop menen de slaan en de plank volledig missen. God, of de Onnoembare, woont niet in wat mensen begrijpen. Is afwezig in de concepten door ijdelheid geproduceerd. Maar nooit afwezig, dat is een lelijk misverstand van de zelfingenomenen. En erg jammer. Zo is het in het aards domein blijkbaar georganiseerd. Er wonen alleen verliezers, tenzij ze zich (hun zicht) overgeven aan wat geen winst of verlies kent. En daartoe kun je niemand dwingen. Religieuze paden die dwang hanteren zijn ijdel en verloren in zichzelf.

Moet je een kind spiritueel opvoeden? Er zijn veel ouders die dan gaan praten over kruistochten en ketterverbrandingen, en nee zeggen. Ik praat echter over Jezus en niet over wat een stelletje idioten van zijn bestaan menen te hebben moeten maken als perverse motivatie voor wat ze deden. Ik zou mijn kind zeker spiritueel opvoeden. Het zou zot zijn als ik hem of haar wel school liet gaan om alle ijdelheden en corrupties van de verschillende vakken in het arsenaal op te nemen en niet bewustzijn wakker te houden voor het levend principe waarin dit alles mogelijk is gemaakt. Ik verbind het niet aan kerk, filosofie of geloof en zal het wakker houden. Hoe dan? Door mijn onwetendheid in alles in alles ook te delen. Wat zeker is zal ik als zeker benoemen, en dat zijn de dingen waar iedereen het wel over eens is. Zodra je kampen in de mensheid hebt spelen er overtuigingen van verdeeldheid en ik zou er mijn kind op wijzen dat dit zo is. Ik zou het kind vrij houden van wat origineel besef bederft door het te benoemen, als het dan bederf kiest is dat zo.

Ik heb gemerkt dat veel ouders moeite hebben direct met hun kinderen te zijn in deze. Ze schamen zich voor hun onwetendheid omdat ze denken vanuit het kind dat al ijdel en arrogant is geworden. Ik vind dit zonde. Ik vind het onoprecht. Het getuigt van angst voor liefdesverlies, niet van liefde zelf. De onwetendheid die schaamte oproept is eenvoudig weer een ijdelheid van het programma en heeft niets met het Onzegbare uitstaande. Als het Onzegbare mijn leven voert is schaamte over niet-weten onmogelijk. Leven is dan viering, Mysterie, ongeacht hoeveel misverstanden mij omringen.

Verbeelding is schepping. Verbeelding kan je naar hemel en hel brengen. In beide gevallen verbeelding, en tijdelijk. Dit in te zien is niet moeilijk, dit niet inzien garandeert een moeilijk leven. Redding bestaat. Voor iedereen, omdat iedereen zijn of haar eigen verbeelding is. De redding is alleen niet erg populair, omdat je er je ijdelheid voor op moet offeren. Niemand doet dat. Niemand kan dat, want dat zou weer ijdel zijn. De arrogantie van mensen ontstaat als dit probleem niet wordt ingezien. Wie dit wel ziet heeft al bescheidenheid en compassie met anderen. Maar het euvel, de zelfreflectie, kan door zelfreflectie niet worden opgelost, alleen erger worden. Om die reden wordt Liefde door vele mensen als de hoogste waarde genoemd. Ik hou er niet van in de hiërarchie van taal iets het hoogste te noemen maar laat ik wel zeggen dat deze mensen mijn sympathie volkomen hebben. Liefde is, onder alle concepten, wellicht de mooiste, omdat Liefde uitgaat en niet eist, omdat Liefde geen voorwaarden stelt en alles incasseert, omdat Liefde geboorte noch dood kent, alleen Leeft. Liefde heeft niets te winnen of verliezen, dat probleem is gereserveerd voor de meeste popsongs.

Redding bestaat niet, want iedere image is tijdelijk. Er is dus geen redding nodig. Liefde is een prachtige weg, Inzicht is zeker zo vermogend jezelf te verliezen zonder er werkelijke schade in te ondervinden. Liefde en Inzicht laten zich niet stoppen als ijdelheid in gevaar komt. Zo weet je dat het van God komt. Wie dit niet willen zien gaan nog niet lopen bij tien zweepslagen, de vruchtbare borelingen zien altijd God in alles en gehoorzamen al bij de schaduw van de zweep. Wat is de zweep? Je eigen inzicht nu en nu en nu. Er is geen altaar voor omdat het altaar alomtegenwoordig is. Niet mis te lopen. Zie dit, het is verlossing.

.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.