Het al dan niet bestaan van God

De vraag of God bestaat wordt meestal tegemoet getreden met de response: dat is een kwestie van geloof. Je gelooft het, of je gelooft het niet. Hiermee is echter wat mij betreft de kwestie niet afgedaan, er valt wel wat meer over te zeggen.

Dat direct Godsbewijs geen mogelijkheid is lijkt mij voor de hand te liggen. Bewijskracht, wetenschappelijk opgevat, is een objectieve insteek en het leven behelst meer dan objectiviteit alleen. Dit inzicht is fraai verwoord door de Indiase wijsgeer Krishna Menon die stelde:

¨Vragen met betrekking tot tijd, plaats en oorzaak van het ontstaan van deze wereld kunnen nooit op een redelijke wijze worden beantwoord, want deze drie maken zelf deel uit van de wereld. Zo´n vraag zoekt naar een uitleg van het geheel in termen van een deel ervan. Dit is volledig in strijd met de logica.¨

Is hiermee een vonnis geveld over de zin van een spirituele conversatie? Nee, het ontbreken van objectieve bewijsvoering maakt ons niet meteen monddood in deze. We kennen ook geen bewijs voor bewustzijn, maar we weten wel dat bewustzijn bestaat. We herkennen de boom aan zijn vruchten. Zo is het in mijn opvatting over God ook.

Wie psychisch in de knoop zit, een therapeut bezoekt en adviezen krijgt hoe de knoop te ontwarren, heeft geen bewijs in handen dat de therapeut zinnige dingen heeft voorgesteld die op waarheid berusten. Dit zal proefondervindelijk, door het individu, uitgevonden moeten worden. Er is van de hulpzoeker, althans in aanvang, een stukje vertrouwen in de therapeut nodig opdat de adviezen opgevolgd zullen worden. Blijken de adviezen steekhoudend te zijn, vruchten af te werpen, de knoop te ontwarren, dan maakt geloof of vertrouwen in de therapeut plaats voor het eigen besef dat de adviezen werken. Neem nu het spirituele advies op dezelfde wijze voor ogen: de herder van de kerk, de goeroe of de spiritueel leraar beweert de weg tot vrijheid te kennen. Moet ik hem of haar geloven? Nee, het is voldoende in aanvang de bereidheid op te brengen de geopperde richtlijnen na te volgen om dan te zien of ze in mijn geval werkzaam zijn. Zo ja dan zal de bereidheid omslaan in het zeker weten dat de gegeven richtlijnen betrouwbaar zijn. Geloof wordt zo vertrouwen in eigen inzicht en vermogen, proefondervindelijk.

Is hiermee iets bewezen over het bestaan van God? Objectief gezien niet. Maar wie de tien geboden serieus neemt en merkt dat ze het leven meer voldoening schenken dan eigengereid hedonisme, die zal dieper in de bijbel willen duiken en wellicht ook ontdekken dat in de geschiedenis van de mensheid in verschillende religies, onafhankelijk van elkaar, dezelfde richtlijnen voor oprecht leven zijn gevonden. Het toepassen van die richtlijnen en het ondervinden van de liefde die eruit voortspruit zal voor het individu voldoen om overtuigd te zijn, zonder nog objectieve bewijzen te behoeven.

.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het al dan niet bestaan van God

 1. Tineke zegt:

  ”Bestaat God al dan niet”?
  Als ik voor mijzelf spreek,zeg ik ja,God bestaat.

  Ik heb net als jij heel veel spirituele boeken gelezen.
  Je kunt bijna zeggen,dat ik er aan verslaafd was.
  Tot ik er uiteindelijk achter kwam,dat ik het zoeken tot doel had gemaakt.
  Geen enkel boek kan je laten geloven,alleen de geloofservaring zelf.
  Wanneer je die ervaring niet kan uitleggen aan een ander,hoe je ook je best doet,en wat je ook probeert,terwijl het voor jezelf zo helder als glas is/voelt, wordt geloven zeker weten……..
  Dan ben je een gezegend mens.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.