De kunst van Adi Da Samraj

08_Albertis_Windowimage1

Alberti’s Window I, 2006 – 2007

(from Geome One)

Pigmented inks on paper and acrylic urethane paint, on aluminum

54 x 559 inches / 137 x 1419 cm

 

Franklin Albert Jones, dat was de naam die de hier besproken artiest in 1939 meekreeg toen hij op 3 November werd geboren in New York. Ik leerde hem kennen eind jaren tachtig toen ik op een dag zijn foto in Elsevier´s Magazine zag, met als titel van bijgeleverd stuk iets als: Alweer een Bhagwan. Het bleek te gaan om een spiritueel leraar en ik moet zeggen, de foto van hem trok meteen stevig aan me. Ik besloot nader onderzoek te doen. Een afdeling van The Laughing Man Institute zat op de Prinsengracht te Amsterdam en het duurde niet lang voordat ik daar langs ging. Franklin Jones had in die tijd de naam Da Free John aangenomen en hij zou nog vele malen voor een andere naam kiezen. Ik las The Knee of Listening, de Nederlandse vertaling, en was verbluft over de wijsheid die erin te vinden is. Hier sprak iemand die geen problemen had voor complexe zaken de juist woorden te vinden en tot heldere analysen te komen van zaken die maar weinigen op deze aardkloot wisten te doorzien. Naarmate de jaren verstreken kwamen mij geluiden ter ore die me afstand deden nemen van Adi Da´s club, maar ik bleef zeggen, als hij ter sprake kwam, dat zijn boeken van ongeëvenaarde klasse waren. Maar Adi Da ging beweren dat zijn leerlingen naar hem moesten luisteren, hem moesten gehoorzamen. De Crazy Wisdom die hij in zijn vaandel had gaf hem de vrijheid de vreemdste, vaak pijnlijke kwetsende, toeren met leerlingen uit te halen. Hij beweerde dat hij het diepste inzicht had van wie er ooit ook maar op aarde had rondgelopen en was niet vatbaar voor kritiek. Hij beweerde gekomen te zijn om de wereld te verlichten als een ware wereldleraar maar weigerde de Dalai Lama te ontmoeten als laatstgenoemde niet eerst lid van zijn gemeenschap zou worden. Om kort te gaan, de geniale geschriften over egodood en transcendentie betekenden niet per se dat de schrijver zelf van zulk een ego verlost was. Maar spreken en schrijven kon ie als de beste en, naar later bleek, hij maakte prachtige kunstwerken.

Het eerst kwam ik in aanraking met tekenwerken van Da, die me meteen boeiden. Herinner me dat Da eens zei dat hij niet de objecten van de wereld tekende maar het proces van tekenen zelf. Mogelijk parafraseer ik dit weinig adequaat maar zo begreep ik zijn woorden indertijd, zo herinner ik het me nu. Vier voorbeelden van kalligrafische producten van zijn hand. Goed hier te vermelden dat Adi Da nogal gesteld was op zijn copyright met als gevolg dat de afbeeldingen op het internet veelal klein zijn afgebeeld en niet in volle glorie te tonen zijn; om vervormingen te voorkomen voeg ik me hierin.

In latere instantie ontdekte ik dat Da ook fotografeerde; de eerste foto die ik zag was plain and simple, de tweede was al experimenteler.

Het experimentele in zijn werk zou een grote vlucht nemen, met duizelingwekkende resultaten. Ik meende dat er veel gemanipuleerd was in de donkere kamer dan wel photoshop, maar las eens dat Da over een camera beschikte die in staat was foto´s te mixen in het toestel zelf. De kennis ontbreekt mij iets zinnigs over de werking hiervan te zeggen. Hier volgen twee galeries, van respectievelijk de series Quandra Loka en Color Portfolio.

Werken van grote omvang kwamen tot stand. Bijzonder fraaie werken rijk aan details en kleurwisselingen die mij zeer treffen. Bovenaan dit blogbericht is hiervan een voorbeeld te vinden, hier volgen er nog wat.

tumblr_p6osm7NqV71x7kg5mo1_1280tumblr_p6osf4hpUT1x7kg5mo1_1280tumblr_p6osakwTHQ1x7kg5mo1_1280tumblr_p6os74AreM1x7kg5mo1_1280tumblr_p6os9ivjoh1x7kg5mo1_1280tumblr_p6os5vQuHE1x7kg5mo1_1280tumblr_p6os4ki8lM1x7kg5mo1_1280tumblr_p6osdppqCR1x7kg5mo1_1280

Tot besluit één van mijn favoriete werken: The Only Three Views of Everything I.

tumblr_p6osq5kggA1x7kg5mo1_1280tumblr_p6osq5kggA1x7kg5mo2_1280

The Only Three Views of Everything I, 2006 – 2007

(from Geome Two)

Pigmented inks on paper and acrylic urethane paint, on aluminum

54 x 212 inches / 137 x 538 cm

.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.